10 januari 2020
19:30

HC Örnen

Referat: Hällefors IK - HC Örnen

HC Örnen fick bästa möjliga start på året då man slog tillbaka Hällefors IK i Mer El Arena under fredagskvällen. I en jämn kamp kunde HC Örnen till slut stå som segrare efter att Gustaf Berglund avgjort matchen i övertid då han fick in 6-7 pucken bakom Hällefors målvakt.

Det var HC Örnen som började matchen bäst då man direkt satte press på Hällefors i deras försvarszon. Detta gav också utdelning efter 5.06 då Robin Eivik trollade bort Johan Jansson i Hälleforsmålet efter en mycket fin framspelning från Oskar Trulsson och satte 0-1 för HC Örnen. Efter detta tillåter HC Örnen Hällefors alltför ofta komma till kontringslägen samt att man drar på sig en del utvisningar. Att dra på sig utvisningar mot Hällefors är ingen bra idé då deras förstalina med Patrick Porkka, Benjamin Henry och Martin Valegren ofta ställer till med besvär. Hällefors får också utdelning två gånger om i powerplay efter två mål från Patrick Porkka och ställningen är således 2-1 till Hällefors efter 15.16 i den första perioden. Innan den första perioden är slut utökar Hällefors ut sin ledning till 3-1 efter mål från Benjamin Henrys klubba och ställning är 3-1 i den första periodpausen.

I den andra perioden fortsätter HC Örnen att bjuda på ett bra spel i 5 mot 5 då man ofta sätter press på Hällefors och de tillåts inte ha någon tid alls med pucken, vilket resulterar i att HC Örnen skapar en del långa anfall. HC Örnens spel ger resultat när Pontus Grandelius sätter 2-3 efter 2.25 i den andra perioden efter framspelning av Martin Abrahamsson. HC Örnen fortsätter med sitt spel och Hällefors har problem med att komma ut ur sin egen zon. Kvitteringen till 3-3 sker efter 9.31 då Jimmy Cronarp knäpper iväg ett tyst skott från blålinjen och Daniel Strindlund är påpassligt framme och styr in pucken i nät. Fem minuter senare får Jimmy Cronarp samma läge från blålinjen men denna gång letar sig pucken i nät av sig själv och Cronarps 10:e mål för säsongen är ett faktum och HC Örnen är återigen i ledningen med 3-4. Hällefors lyckas dock få in en kvitteringspuck till 4-4 då Patrick Porkka lyckas åka sig till ett friläge och ensam mot Eric Samuelsson i Örnenmålet gör han inga misstag och sätter pucken säkert i nät. Inför den tredje perioden är ställningen alltså lika, 4-4.

Hällefors är det lag som börjar bäst i den tredje perioden och de tar återigen ledningen i matchen då Patrick Porkka gör sitt fjärde mål för kvällen när han sätter 5-4 efter 3.27. Efter detta får Hällefors återigen chansen i powerplay och som tidigare så är de väldigt giftiga och effektiva i denna spelform och kan också utöka sin ledning till 6-4 genom Casper Juhlin. Uppförsbacken för HC Örnen blir ännu brantare när Joakim Berzelius åker på en 5-minuters utvisning och matchstraff efter en knätackling på Hällefors Benjamin Henry. Tyvärr får Henry lämna matchen och hjälpas ut på bår och vi i HC Örnen hoppas att han efter omständigheterna mår bra och att han inte skadat sig allvarligt. HC Örnen krigar dock sig igenom det långa 5-minuters boxplayspelet på ett mycket bra sätt och där ger man sig sjävla chansen att komma ikapp i matchen. Efter 10.03 i den tredje perioden åker Hällefors på sin första utvisning och HC Örnen lyckas sätta lite press på Hällefors defensiv. Med fyra minuter kvar av perioden tar HC Örnen timeout för att prata ihop sig inför sluttampen av matchen. Hällefors åker på en till utvisning med ca tre minuter kvar av perioden och HC Örnen tar ut sin målvakt och spelar med en extraspelare. HC Örnens spel ger utdelning då Oskar Ek sätter 6-5 med ca två minuter kvar av perioden efter att han blivit fint framspelad av Martin Abrahamsson. Efter reduceringsmålet fortsätter HC Örnen att sätta press mot Johan Jansson i Hälleforsmålet och med endast åtta (!) sekunder kvar skickar Simon Andersson in kvitteringsmålet till 6-6 och upphämtningen är ett faktum. Matchen kommer således att få avgöras i övertid eller straffar.

I överitden är det i stort sett endast ett lag på banan och HC Örnen har det mesta av spelet. Hällefors drabbas också av två utvisningar under förlängningsspelet då de är för många man på banan vid ett tillfälle och att en spelare chippar pucken över sargen i egen zon. Detta ger HC Örnen ett ypperligt läge i 5 mot 3 och en god möjlighet att avgöra matchen. Med ca en minut kvar av övertidsperioden avgör också HC Örnen då Gustaf Berglund skickar in 6-7 målet efter pass från Simon Andersson och Berglund sätter ett direktskott i nät bakom Johan Jansson.

HC Örnen visar upp en enorm moral i laget då man hämtar upp två underlägen samt klarar ut ett 5-minuters långt boxplayspel i den tredje perioden.

I övrigt var det en mycket god inramning i Hällefors under fredagskvällen då närmare 600 personer hade letat sig till Mer El Arena för att ta del av en tröjhissningscermoni innan matchstart. Det var Hällefors-legendaren Olan Karlssons tröja som hissades upp i taket inför matchen.

- Drygt 600 på läktarna och vi tar oss tillbaka från både 3-1 underläge och 6-4 underläge via två sena mål med plockad målvakt. Vi hade inte kunnat få en bättre uppstart efter uppehållet. Helt fantastiskt att få uppleva den moralen som finns inneboende i vår grupp. Vi får inte en enda utvisning med oss under matchens första 50 minuter, ändå är det inget gnäll och vi maler istället ner Hällefors i fem mot fem. Där har vi stor nytta av vår breda trupp där alla ger allt för varandra byte efter byte oavsett speltid. Tack vare segern i fredags får vi nu lite av en seriefinal hemma mot Kristinehamn i nästa omgång, och med tanke på det härliga go som finns i laget just nu är jag övertygad om att vi har goda chanser att bli första lag att slå Kristinehamn denna säsong!, säger tränare Patrick Carlsson efter matchen.

- Vi hamnar i två tuffa underlägen men kommer tillbaka i matchen två gånger. Även om vi som bortalag tog den där extrapoängen tror jag att hemmapubliken var nöjda med en sådan spänning lagen skapade. Vi kände efter 3-1 i den första perioden att vi hade dem spelmässigt. De är ju väldigt effektiva i de få lägen de fick och såklart var deras powerplay en stor faktor i den här perioden. Den andra perioden är helt och hållet våran och vi lyckas komma ikapp på tavlan efter att bland annat Jimmy Cronarp sätter två fina puckar mot mål, den enda direkt i nät och den andra som styrs in av Strindlund. Vi startar den tredje perioden på värsta tänkbara sätt då Hällefors kan gå ifrån till 6-4 och att vi i samma veva råkar dra på oss en 5 minuters utvisning. Vi tar en timeout där vi kan lugna ner oss lite och hitta tillbaka till varandra. Vi pratar ihop oss, dödar utvisningen och kan dessutom sätta både 6-5 och 6-6 innan klockan tjöt. Vi dominerar i förlägningen och Hällefors drar på sig två utvisningar vilket gav oss tillfälle att avsluta matchen. Hatten av till spelarna idag, vilken match!, säger tränare Adam Excellie.